Öyle bir şey olsa ki; her istediğimizi yememize rağmen biz otururken yağlarımızı yaksa… Böyle mucizevi besinler olabilir mi? Hadi hep beraber bakalım…
Kilo verme ve yağ yakma konusunda hala mucizeler arıyorsanız size iyi haber veremeyeceğim. Ama hemen üzülmeyin, durup dururken yağ yakan mucizevi bir besin yok ancak bazı besinler, diğerlerinden farklı olarak metabolizmada bazı değişiklikler yaparak vücut kompoziyonunu etkileyebiliyor ve yağ yakımına yardımcı olabiliyor. Elbette sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizin bir parçası olduklarında…
YEŞİL ÇAY
Yeşil çay içerdiği EGCG adlı bir bileşik sayesinde yağların depolanmasına engel oluyor ve vücuttaki yağ yakım hızını artırarak obeziteyle savaşmada rol oynuyor. Araştırmacılar, yeşil çayla alınan kateşinin, sindirim sisteminde enzimlerin aktivitesini yavaşlatarak ve kalorilerin bağırsaklar tarafından emilimini azaltarak, kilo kaybını artıracağı üzerine yoğunlaşıyor. Ortalama bir kupa yeşil çayda, 50-150 mg. arsında polifenol bulunuyor. Önerilen miktarsa günde 2-3 kupa yeşil çay veya 100-750 mg./yeşil çay ekstresi almak.
SÜT ÜRÜNLERİ
İdeal vücut ağırlığında olan ve ekstra yağlanması olmayan bireylerin ortak özelliklerinden birisi de düzenli olarak süt ve süt ürünleri tüketiyor olmak. İçinde bulunanan CLA (Conjugated Linoleıc Acid) yağ yakımına yardımcı oluyor. Ayrıca içerdikleri protein ve yağ yakımına destek oluyor.
TARÇIN
Yemek yediğimiz anda vücudumuz buna cevap olarak insülin hormonunu salgılar. İnsülin fazla kalorilerin yağ olarak depolanmasını sağlar. 2010 yılında Biyokimya ve Biyofizik Arşivleri’nde yapılan bir çalışmaya göre tarçının içindeki bileşenler insülin salınımını dengeleyerek daha az yağ depolanmasına sebep oluyor.
KIRMIZI BİBER
Kırmızı biberin yağ yakıcı etkisi içindeki kapsaisin adlı maddeden geliyor. Kapsaisin yemek sonrasında vücut sıcaklığınızı yükseltir, daha hızlı ve etkili yağ yakmanızı sağlar. Daha hızlı ve verimli kalori yakımı daha az yağ depolamak anlamına gelir.2006 yılında New York Times, kırmızı biber gibi baharatların kalori yakımını %8 artırabileceğini yazdı. Kararbiberdeki “piperin” maddesi içinde hala benzer araştırmalar devam ediyor
ZENCEFİL
Yapılan çalışmalara göre zencefil yüksek yağlı diyetin etkilerine karşı koyabilir. 2014 yılında Gıda ve Tarım Bilimleri dergisinde yayımlanan bir çalışmada 30 gün boyunca farelere 25 ve 75 miligram zencefil özü verilmiş. Zencefille beslenen farelerin kanında ve vücudunda daha az yağa rastlanmış.
HİNDİSTAN CEVİZİ
Hindistan cevizi orta dereceli yağ asidi bakımından zengindir. Orta zincirli yağ asitleri metabolizma hızınızı arttırıcı etki gösterir. Sabah kahvaltılarınızda ya da ara öğünlerinizde Hindistan cevizi sütünü deneyebilirsiniz. Hem sağlıklı hem lezzetli hem de yağ yakımına yardımcı tabi meyve olarak yemek de mümkün
YUMURTA
Yumurta anne sütünden sonra bilinen en iyi protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ yakıcı özellikte taşıyor. Yumurta B grubu vitaminlerinden biri olarak kabul edilen kolin içerir. Kolin yağların depolanmasını azaltıyor ve enerji harcamasını artırıyor. 2014 yılında İnsan Kinetik Dergisi’nde yayınlanan bir çalışmada kolin takviyesinin kas gücü ve kalitesinden ödün vermeden judo atletlerinden önemli kilo kaybına yol açtığını gösterildi.