Her geçen sene için en sıcak yaz ayı olacak deniliyor, en sıcak mı yoksa mevsim normali mi o benim alanım değil fakat havaların gerçekten çok sıcak olduğu kesin. Yaz aylarında vücudumuz normalden çok daha fazla sıvı ve elektrolit kaybediyor. Bu kayıplar belirli bir noktaya ulaşırsa hayati boyutta tehlike taşıyacak duruma gelebilir. Sıvı tüketiminin yeterli ve dengeli bir biçimde olması yaz aylarını daha rahat atlatmanıza yardımcı olacaktır.
• Kadınların günde, ortalama 2 litre, erkeklerin ise 2,5 litre suya ihtiyacı vardır. Ancak egzersiz yapıldığında, bu miktara her yarım saat için 1 – 2 bardak daha eklenmelidir.
• Susamayı beklemeden su tüketin, mutlaka düzenli için. Yemek yemeden yaşamınızı sürdürmeniz mümkünken, 3 günden fazla susuz yaşamanız mümkün değildir. Aslında dehidrasyon veya su kaybı sonucunda vücut ağırlığının % 10’dan daha fazla su kaybetmesi şiddetli halsizlik ve sıcak çarpmasına neden olur. % 20’lik kayıplarda ise yaşam tehlikeye girebilmektedir. Tüm bu nedenlerden dolayı su bir “yaşam” içeceğidir.
• Ortalama olarak yetişkinlerin vücut ağırlığının % 55- 75’i sudur. Bu yüzdeler kişiye, vücut bileşimine, yaşa, cinsiyete ve diğer faktörlere bağlı olarak değişebilmektedir. Ama su tüketmek zor geliyorsa, suyun içine bir-iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane ve limon ekleyerek de içebilirsiniz.

maden-suyu-mu-soda-mi--5759341

• Maden suyu yaz ayları için en uygun içeceklerden biridir, su içmekte zorlananlar için farklı lezzetleri bir araya getirme imkânınız var.
• Yaz aylarında çok şekerli ve kalorili içecekler yerine taze meyve veya sebze içeren elektrolit dengesi uygun seçimler daha doğru olur.
• Şeker yerine tatlandırıcı kullanarak, limon suyu, limon kabuğu rendesi ve bol buzlu su ile kalorisiz bir limonata hazırlayabilirsiniz.

8336585-728x410

  • Yeşil ayran: Dere otu veya naneyi blenderdan geçirip üzerine ayran ile birlikte çırparak yeşil ayranınızı bol buzlu içebilirsiniz hem serinletici hem de doyurucu olacaktır.
    kefir-large-620x4121
  • Kefir: Kefir sütte bulunan tüm besin öğelerini içerir.. Kefirdeki laktoz oranı azaldığı için laktoza duyarlı kişiler kefiri rahatlıkla içebilirler. Kefirin sağlığa katkısına baktığımızda bağışıklık sisteminin güçlendirmek, yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmak, bağırsak duvarının zararlı maddelerden korumak ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak, ishali önlemek ve tedavi etmek gibi etkilerinden bahsedilebilir.cay
    • Çay: Siyah, yeşil, beyaz ve oolong gibi tüm çay çeşitleri Asya kökenli küçük bir ağaç olan camellia sinensis bitkisinin yeşil yapraklarından elde ediliyor. Çay, önemli bir antioksidan kaynağıdır. Flavonoidler olarak adlandırılan bu antioksidanların, antibakteriyel özellikleri bulunduğu ve dişlerin asitlere karşı daha dayanıklı olmasını sağlamalarıyla diş sağlığına faydaları da olabilmektedir.