Bir diyetisyen olarak incir en sevdiğim meyvelerden birisi ama maalesef yüksek kalori ve glisemik indeks sebebiyle kontrollü olmakta fayda var. Bazı yöreler için “bardacık” olduğunu mesleğimin ilerleyen yıllarında öğrendim ve benim gibi seveni çok olan bu güzelim meyve sınırlı zamanda taze olarak yenildiği için ben mutlaka menülerimde yer vermeye çalışıyorum. Hep birlikte incirin faydalarını hatırlayalım;

ANTİOKSİDAN, VİTAMİN, MİNERAL DEPOSU

Taze incir, özellikle koyu renkli olanları karoten, lutein, tannin gibi birçok antioksidan bileşen ve A, K gibi birçok vitamin içerir. Zengin antioksidan, vitamin, mineral içeriği sayesinde pek çok diğer meyve gibi vücudu zararlı bileşenlerden korur ve güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmamıza yardım eder. Kalsiyum ve magnezyumdan içeriği ile aslında  incir kemik sağlığımızı da destekler.

KAN BASINCINI DENGELER

İncir kan basıncının dengelenmesini sağlayan potasyum mineralinden zengindir. Düzenli sebze meyve tüketmeyen, işlenmiş ve sodyum içeriği yüksek besinlerle beslenen kişilerde potasyum eksikliği olabilir. Potasyum içeriği düşük ve sodyum içeriği yüksek besinleri sıklıkla tüketmek hipertansiyona yol açabilir. Hipertansiyonu Durdurmak İçin Beslenme Yaklaşımları (DASH) çalışmalarında 1 gruba şekerli ve sağlıksız atıştırmalıklar yerine kalsiyum, magnezyum ve potasyumdan zengin olan sebze, meyve ve düşük yağlı süt ürünlerinden oluşan diyet verilmiş. Diğer gruba ise sebze ve meyve oranı düşük ortalama Amerikan diyeti verilmiş.

8 hafta sonunda ilk grupta yer alanların diğerlerine göre sistolik kan basıncında 5,5 puan diastolik kan basıncında ise 3 puandan daha fazla bir azalış olduğu görülmüş. Potasyum açısından kavun, muz, ve kayısı da tüketilebilir

 TATLI BİR LİF

İncir çok iyi bir diyet lifi kaynağıdır. 1 orta boy incir yaklaşık 1 gram diyet lifi içerir ve buda günlük ihtiyacımızın %6’sını karşılayabilir. Lif ve liften zengin besinler kilo yönetiminde olumlu etkiye sahiptirler. Yapılan bir çalışmaya göre diyet lifi takviyesi alan kadınların açlık ve tokluk durumları değişmemesine rağmen enerji alımlarının önemli ölçüde azaldığı bulunmuş. İncir gibi diyet lifinden zengin besinler kilo verme ve koruma programlarında porsiyon kontrolü yapılarak kullanılabilir.

 

Lifli Besinler Menapoz Sonrası Meme Kanseri Oluşumunu Önleyebilir

Ortalama 8,3 yıldır menopozda olan 52,823 kadınla yapılan bir çalışmada beslenmesinde lifli meyvelere yer verenlerin diğerlerine oranla meme kanseri riskinin %34 oranında daha az olduğu bulunmuş. Ayrıca sadece meyvelerdeki lif değil tahıllardaki lifin de meme kanseri önlemede çok büyük etkileri var. Tahıl lifinden zengin beslenen kadınlarda diğerlerine oranla meme kanserine yakalanma riskinin %50 daha düşük olduğu bulunmuş. İncir, elma, armut, hurma gibi liften zengin meyvelere ve tam tahıllı ürünlere diyetinizde yer vererek kendiniz için küçük gibi görünen ama sağlığınız için büyük bir adım atmış olursunuz.

 

DİYET İNCİR TATLISI 

1 tanesi ortalama 140 kalori

4 adet incir

4 yemek kaşığı labne peynir

3 yemek kaşığı hindistan cevizi

6 adet ceviz

Vanilya

 

Labne peynir, hindistan cevizi, vanilya ve cevizlerle birlikte blenderdan geçirilir. Kabukları soyulmuş incirler bu karışıma batırılarak bir tabağa dizilir. Buzdolabında 40 dakika kadar soğuttuktan sonra servis yapabilirsiniz. Afiyet ve sevgiyle…

Tarifi izlemek için tıklayın.